Într-un articol publicat pe site-ul AQUI AHORA în care îți spuneam cum se face muștarul de casă, îți vobeam despre turmeric, adăugat pentru splendida sa culoare, dar mai ales pentru proprietățile sale terapeutice.
Revin în articolul de față cu informații revelatoare despre acest condiment cvasinecunoscut și practic, nefolosit în România.
Studii recente – efectuate în SUA, Japonia, Australia, au evidențiat calitățile excepționale ale acestei plante. Desigur, ele confirmă înțelepciunea populară – de astă dată de pe subcontinentul indian – care cunoștea proprietățile acestei mirodenii, nelipsite din tratamentul popular al unor boli, și folosite în mâncare de mii de ani!
Trec în revistă doar câteva cele mai uimitoare rezultate ale unor studii de amploare privind proprietățile turmericului, care este supranumită ”cea mai importantă plantă a lumii”:
- Este un antiinflamator redutabil;
- Protejează corpul de bolile cauzate de iradiere;
- Este excelent în profilaxia și în tratamentul Alzheimerului;
- Este antitumoral.
Consultantul AQUI AHORA, medicul de medicină generală Georgiana Savu, cu competențe în Ayurveda spune că de mii de ani indienii îl folosesc pentru vindecarea hepatitei, inflamațiilor, în alinarea durerilor de orice fel, în bolile uterului și în tratamentul diverselor boli de piele, printre care iritațiile și erupțiile. Și acum mai este folosit pe post de pastă de dinți cu proprietăți curative, combinat cu doar o picătură de ulei de muștar și sare cât iei între două degete!
Substanțele din această plantă încetinesc creșterea celulelor maligne în cancerele de prostată și de sân – spune specialistul Ayurveda – adăugând că turmericul suprimă cu succes durerea, fără a avea efectele secundare generate de medicația alopată. Folosit constant în mâncare de-a lungul întregii vieți, îți asiguri un suport în atacul bolilor cronice, cancerelor, inflamațiilor.
Cum foloseşti turmericul în frumuseţea pielii
Angela Landosy specialist în cosmetice naturale, ne dă un pont pentru folosirea turmericului în înfrumusețarea pielii: consumă-l intern, bineînțeles, dar fă o pastă și masează-ți întreg corpul la duș, măcar de două ori pe săptămână, cu următorul amestec: o lingură de făină de năut sau năut fiert, o linguriță de ulei de muștar, o lingură de praf de turmeric. Pielea ta se va hrăni cu nesaț și va fi mai suplă și mai plină de strălucire. Datorită curcuminei, substanța căreia i se datorează extraordinarele proprietăți ale turmericului, pielea ta se va vindeca de micile bube, asperități, crăpături, iritații de la suprafață. În mod special dacă ai pielea uscată, plină de brobonele și alergică, te vei simți confortabil în urma acestui tratament! Atenție însă cum mânuiești condimentul, căci poate păta cada, hainele, chiar și lemnul, în India turmericul fiind folosit la vopsirea hainelor.
Cum foloseşti turmericul în mâncare
Praful de turmeric are o culoare galben intens și o aromă distinctă, ușor lemnoasă. Nu schimbă gustul mâncării dacă îl folosești în cantitate mică, decât la nivel subtil, dar îi schimbă cu certitudine culoarea. În funcție de cantitatea pusă, aceasta poate oscila între galben intens-auriu-porocaliu. Pune în mâncărurile pe care le gătești câte o jumătate de linguriță de turmeric și consumă respectiva mâncare cu varză, ceapă, conopidă, ca să obții genul de combinație ce micșoreaza leziunile precanceroase întâlnire în polipii de colon, și nu numai…
Atenție – spune Georgiana Savu – când îl folosești ca și condiment, nu-l consuma crud! Pune-l în mâncare în timp ce fierbe. Adaugă-l în supe, ciorbe, pilafuri, mâncăruri de carne, fripturi, piureuri, legume înăbușite sau la cuptor, linte, năut, pește etc. Pune-l însă cu măsură – o jumătate de linguriță sau o linguriță rasă la o oală de supă este de ajuns – pentru a nu crea un gust prea intens, care să ducă la respingerea olfactivă sau gustativă a felului de mâncare.
Integrează în alimentația ta această minune a pământului, chiar dacă e neobișnuită pentru gastronomia românească.
Obții un aspect apetisant, dar mai ales, substanțe extraordinar de prețioase pentru sănătatea ta!
Articol scris de Adriana Caranfil